Vad betyder det för dig att på detta sätt få dela med dig av dina erfarenheter, tankar och känslor?
– Jag har efter hand förstått att vi är väldigt många som gått med obehandlade moraliska skador av olika storlek och orsak, men våra röster hörs inte i mediabruset då vi har få kanaler att tala genom. Det hoppas jag verkligen skall ändras nu.
Hur landade du i beslutet att låta dig intervjuas om din personliga resa?
– Jag läste en text om Odysseus som veteran (Louise Weibulls text i Svenska Soldathemsförbundets antologi Resan hem efter insats, reds. anm.), vilket ledde mig till att läsa originalböckerna av Jonathan Shay, och jag såg ju direkt likheterna. Det kändes också direkt att Louise förstod. Jag är nu 88 år. Snart kan det vara för sent att berätta. Kanske kan texten hjälpa andra att ta steget.
Varför ska man läsa din berättelse?
– Den här delen av en veterans verklighet har aldrig (såvitt jag vet) kommit till tryck. Jag har gått igenom en stor del av livet utan verkliga känslor, och har jobbat enormt mycket för att hålla de mörka tankarna borta. Det finns ett stort antal människor där ute som är allvarligt skadade, utan att det syns på dem. Jag talade idag med en av mina gamla kollegor under 1980-90-talet, och berättade delar av min story för henne. Hon blev förvånad. Jag var ju 100% dedikerad till att göra ett bra jobb och gjorde det också.
Gradvis under de senaste 18 åren, som inleddes med 5 år av fantastisk rehabilitering, kom den stora glädjen att succesivt kunna möta familj och vänner med ett helt nytt sinne och öppna känslor.
Intervjun med Kjell kommer att släppas i tryckt form inom kort under titeln ”En svensk Odysseus”.