Foto: Joel Thungren, Försvarsmakten

Stödtelefon

Vår stödtelefon är bemannad 07.00 – 18.00 måndag till fredag och är till för dig som är soldat, veteran eller anhörig. Kanske behöver du bolla tankar med någon utomstående, eller är i behov av mer djupgående stöd i form av terapi. Oavsett vilket möts du alltid av någon som är van att prata med soldater, veteraner och deras anhöriga, och självklart gäller tystnadsplikt.

Vi som bemannar stödtelefonen är vana att lyssna och hjälpa till att sortera tankar och funderingar. För den som behöver mer hjälp och stöd kan vi slussa vidare till en psykoterapeut, psykolog eller till Veteranmottagningen på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Stödet är kostnadsfritt för dig som varit eller ska iväg på internationell militär insats, samt för dina nära anhöriga.

Att tjänstgöra militärt kan väcka känslor, tankar och funderingar som behöver lyftas. Att vistas hemifrån en längre tid kan också påverka familjelivet och relationen på flera sätt, och kanske på sätt du inte förväntat dig. Oavsett om det gäller dig själv, din partner, ett barn eller någon annan i närmsta familjen är du välkommen att kontakta oss. Det du vill prata om är aldrig för litet eller för stort, upptar det dina tankar är det också värt att lyfta med någon som lyssnar. Vägen till ett bättre mående kan börja med ett telefonsamtal.

Är du värnpliktig och i behov av samtalsstöd vänder du dig i första hand till försvarshälsan, regementspastorn eller föreståndaren på ditt soldathem.

Du som är anhörig kan även kontakta Invidzonens stödtelefon på nummer 076-166 33 17. Här möts du av en mentor som själv har erfarenhet av att vara anhörig till någon som gör internationell insats. Du kan här även få stöd med praktiska frågor. Invidzonen anordnar också familjeaktiviteter och anhörigträffar och har mycket matnyttigt för dig som är kvar på hemmaplan. Mer information om vad de erbjuder hittar du här.

Du som är veteran kan även kontakta Sveriges Veteranförbunds kamratstöd där du möts av personer som själva har erfarenhet av utlandstjänstgöring. Många har själva gått igenom svåra saker i samband med detta och kan relatera till din situation. Kamratstödet nås på nummer 020-66 63 33 och mer information finns på Sveriges Veteranförbunds hemsida.

Stödtelefonen är bemannad måndag – fredag 07.00 – 18.00. Det går även bra att nå oss via e-post på stodsamtal@soldathem.org.

Hand håller i mobiltelefon

Sagt om stödet

"Mycket bra stöd från en psykolog jag varmt rekommenderar!"

"Jag vill tacka så otroligt mycket för det stöd och den snabba hjälpen jag fick. Jag hörde av mig i en tid då det var tufft för mig och är så tacksam för att jag fått denna möjlighet till snabbt stöd. Dessa samtal har verkligen varit otroligt bra och det känns som att jag kan gå vidare med goda förutsättningar för framtiden."

"Ovärderligt stöd."

"Jag är väldigt nöjd med soldathemmets respons och terapeutens kompetens. Tycker att detta sätt för anställda att få stöd är väldigt bra. Jag tror och vet att det finns flera som inte skulle söka stöd via försvarshälsan, då de är rädda för att vad de skulle säga skulle påverka deras karriärer negativt."

"XX har med sin kompetens och sitt bemötande varit till ovärderlig hjälp för mig. Jag kan varmt rekommendera hen."