Svenska Soldathemsförbundet

Om oss

Svenska Soldathemsförbundet är en ideell organisation som verkar på uppdrag av Försvarsmakten och erbjuder stöd och mötesplatser för värnpliktiga, soldater, veteraner och anhöriga. Utöver våra 24 soldathem runt om i landet som utgör platser för återhämtning och fritidsaktiviteter för värnpliktiga, har vi en stödtelefon samt anordnar relationskurser för par där den ena parten ska göra utlandstjänst.

Våra 24 soldathem fungerar som ”vardagsrum” för värnpliktiga där man kan koppla av under lediga stunder och permissioner, men också som träffpunkter för soldater, veteraner och anhöriga. Vad som erbjuds på de olika soldathemmen varierar lokalt beroende på förutsättningar och efterfrågan, men gemensamt för alla är att du möts av öppenhet och gemenskap.

Soldathemsförbundets professionella stöd är utformat med hänsyn till de förändrade livsvillkor som möter både soldatens och dennes familj vid internationell insats eller långa övningsperioder. Vi har sedan många år en stödtelefon som är bemannad vardagar 07.00 – 18.00, dit du som är soldat, veteran eller anhörig kan ringa. Vid behov av professionellt samtalsstöd efter internationell militär insats kan vi förmedla kontakt till legitimerade terapeuter eller psykologer, där du kan få kostnadsfri hjälp.

Vi erbjuder även PREP-kurser på en rad orter runt om i landet, med syftet att stärka parrelationen när den ena parten gör utlandstjänst. Kurserna är speciellt utformade efter de förändrade villkor relationen ställs inför i denna situation, och hjälper till med konkreta verktyg för att förbättra kommunikationen och stärka relationen. Kurserna brukar vara väldigt uppskattade och snabbt bli fullbokade.

Utöver det psykosociala stöd vi erbjuder veteraner anordnas även veteranträffar och olika aktiviteter vid våra soldathem runt om i landet, ofta i samarbete med andra veteran- och anhörigorganisationer. Vi följer också forskningen och vill bidra med att sprida kunskap i Sverige kring veteranhälsa, militär identitet, PTSD och moraliska skador.

Soldathemsföreståndare kramar värnpliktig

Värdegrund

Svenska Soldathemsförbundets verksamhet vilar ytterst på nedanstående värdegrund:

”SSHF:s värdegrund står i överensstämmelse med den etik som förvaltats av kristen tradition och utgör grundförutsättningen för arbetet inom soldathemsrörelsen.
Vår verksamhet präglas därmed av öppenhet; alla människor, oavsett kön, ålder, funktionshinder, etnisk tillhörighet, religiös övertygelse eller annan trosuppfattning, sexuell läggning, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet eller liknande välkomnas, respekteras och behandlas likvärdigt.
Vår värdegrund gestaltas i mötet med den Andre, där han/hon befinner sig, med lyhördhet inför den enskilda människans livssituation, frågor och behov.”

Soldathemsföreståndare besöker värnpliktiga i fält och delar ut godis och dryck.
Foto: Felix Sundbäck, Försvarsmakten
Foto: Felix Sundbäck, Försvarsmakten

Soldathemmet – ett stöd för existentiell hälsa och en plats för samarbete med den militära själavården

Ett viktigt samarbete sker sedan drygt 100 år tillbaka mellan Soldathemsförbundet och fältpastorerna vid förbanden, i arbetet med att stödja såväl värnpliktiga vid landets förband, som veteraner och anhöriga i samband med internationella insatser.

Förutsättningarna för militär själavård har skiftat beroende på internationella intressen, militär hotbild samt ekonomiska och politiska orsaker. Fram till år 2000 hade Svenska kyrkan som statskyrka en särställning. Idag bereds samtliga inom nationens godkända trossamfund samma möjlighet att stödja den militära själavården på olika sätt.

Detta innebär att om du vill samtala med en själavårdare inom en annan religion får du hjälp med den kontakten. Då den militära själavården utgår från den religiösa mångfald som finns i Sverige, har alla inom Försvarsmakten, även värnpliktiga, rätt att utöva sin tro oavsett trostillhörighet.

Stadgar

Här kan du ta del av våra stadgar, som antogs i maj 2017.

Bord med ordförandeklubba, dokument och våg

Press & Logotyp

Här kan du ladda ner våra logotyper.

För frågor om användningsområde, vänligen kontakta info@soldathem.org

Varje soldathem har även sina egna logotyper text