Sveriges mesta anhörig?

Siv är anhörig inom Försvarsmakten. Kanske är hon Sveriges mest rutinerade anhörig med 15 insatser i bagaget på hemmaplan?

Fyra av Sivs fem söner har anställning inom Försvarsmakten. Dessutom har tre av dem respektive som arbetar på samma arbetsplats. Siv har således 7 familjemedlemmar som arbetar på samma garnison!

-Det hela började med att vår äldste son Stellan intresserade sig för Försvarsmakten redan i 15 års åldern. Han fick sedermera anställning inom Försvarsmakten och på den vägen har det rullat på berättar Siv.

Den första insatsen som familjen gjorde var genom Stellan i Kosovo år 2001 och sedan har det fortsatt. Under FS23 var fyra av familjemedlemmarna med på samma insats. Den senaste insatsen som gjordes var Mali 10 där Siv hade två familjemedlemmar som deltog. Insatserna har svetsat samman familjen och skapat en god sammanhållning.

På frågan om det någon gång blir en vana med alla insatser svarar Siv att det indirekt blir så. De känner igen rutinerna och har varit med förr. Hon betonar dock att hon ändå alltid är väl förberedd inför varje ny insats.

-Vi föräldrar har alltid stöttat våra barn. Jag tror att det är en förutsättning. Visst har vi fått frågor om hur vi kan skicka iväg våra barn på utlandstjänst, men vi har valt att stötta barnen i deras val. Att arbeta inom Försvarsmakten är ett sätt att leva och de trivs! Det är viktigt och vi har valt att ta det för vad det är. Visst är vi oroliga emellan åt när de är iväg, men de hör av sig ofta. Vi läser alltid på i förväg om insatsen och håller oss uppdaterade. Vi förbereder oss genom att gå på alla anhörigträffar och vi håller oss uppdaterade med bloggar och information från Försvarsmakten. Vi har också en trygghet i att vi har så stor erfarenhet inom familjen och kan stötta varandra.

Siv tycker inte att det har varit några problem med återanpassningar efter insats. Familjen har som tradition att träffas innan avresa på familjemiddag, de träffas vid leave och vid hemkomsten är det återigen familjemiddag. Då är alla 19 familjemedlemmar samlade. Visst har det krävt lite mer stöttning från oss föräldrar sedan det kom barn med i familjebilden, men vi har alltid hjälp till och ställt upp för våra barn och barnbarn. Vi bor dessutom ganska nära varandra allihopa vilket underlättar.

-Ofta vet vi inte så mycket om vad som händer och sker under insatsen. Det brukar först framkomma efteråt. Då brukar vi prata om insatsen och vad de har upplevt, säger Siv. Det fungerar bra.

Siv har inte behövt vända sig till något anhörigstöd, men tycker att det är en trygghet att det finns. Vi har besökt nästan alla anhörigträffar och tycker att det är intressant att få ta del av informationen. Detta även fast det har blivit många anhörigträffar genom åren. Vi vet vart vi kan vända oss om det behövs och det känns tryggt. Vi har ju också en fördel av att ha många inom familjen som stöttar och har insikt i verksamheten. Vi vill ju även visa vårt stöd och engagemang för den familjemedlem som deltar i den aktuella insatsen och därför tycker vi att det är extra viktigt att delta. Siv känner väl till Svenska Soldathemsförbundets anhörigstöd och har träffat den lokala soldathemsföreståndaren vid flera tillfällen på anhörigträffar.

På frågan om vad hon skulle vilja skicka med anhöriga som har någon som ska på insats för första gången svarar Siv:

-Ta reda på så mycket som möjligt om insatsen i förväg och var förberedd. Gå på de arrangerade anhörigträffarna. Ta kontakt och prata med andra anhöriga. Stötta de som ska iväg på insatsen. Det är jätteviktigt att de känner att de har ert stöd hemifrån och att ni finns med och backar upp dem. Det har våra familjemedlemmar uttryckt att det har varit jätteviktigt och har varit en stor trygghet för dem.

 

Från vänster: Svante, Stellan och Kristoffer. Främre raden från vänster: Lisa, Anette och Maria

Stefan