Karlsborg

 

”Drottning Victorias soldathem” eller som det heter idag, Karlsborgs Soldathem ligger vackert beläget intill det kullerstensbelagda torget på Karlsborgs fästning. På vår grönskande uteservering kan du njuta av en kopp kaffe, kakor, smörgåsar, enklare maträtter och en strålande solnedgång. Vi finns till för alla som vill besöka oss, militär personal likaväl som civila. Sommartid blomstrar turistnäringen.

Byggnaden uppfördes år 1921 av Karlsborgs Soldathemsförening och var i egen ägo fram till år 2011, då Statens Fastighetsverk tog över ansvaret.

På vårt soldathem finns välutbildad personal som står till förfogande för hela soldatfamiljens sociala liv, samt även en stor tillgång då turister besöker oss. Vår lokalkännedom är hög.

Soldathemmet i Karlsborg arbetar aktivt tillsammans med garnisonsledning och garnisonspastor för att stödja hela soldat- och veteranfamiljen med sina anhöriga.

Hösten 2010 invigdes Familjestödscentret vid Karlsborgs Soldathem. En barnpassningsgrupp och lekrum finns på soldathemmet. För barnpassning kontaktas verksamhetschefen Elisabeth Kindbom.

När caféet har stängt är ändå soldathemmet tillgängligt för våra soldater och anställda inom garnisonen.

Våra smörgåstårtor, som tillverkas efter beställning, har rönt goda betyg och är mycket populära. Möjlighet till enklare konferens samt att hyra lokal för arbetsmöten, föreningsverksamhet, bemärkelsedagar m.m. finns här. Vi ordnar med förtäring efter önskemål.

När det gäller aktiviteter och fritid på soldathemmet är inriktningen soldater, veteraner och anhöriga. Vi planerar efter inkomna önskemål och idéer och för att nämna något av vad vi brukar anordna; grillkvällar, föreläsningar, studiecirklar m.m.
Flera anhöriga har önskat ett närverksforum och ett steg i den riktningen togs 2014 då ”Tjejgruppen” startade, till för de anhöriga men även för anställda kvinnor, ”Högt till tak och låga trösklar” – till för alla! Särskilt uppskattad av de nyinflyttade som snabbt finner sig till rätta i närområdet.

Veteraner har sin givna plats på Karlsborgs soldathem och flera kamratföreningar träffas här för samvaro. Aktiviteter anordnas efter önskemål och lokalerna disponeras fritt.

Vi har flera uppehållsrum i hemliknande miljö samt bibliotek.

Musikinstrument som gitarrer och piano, kanotutlåning till anställda inom garnisonen. X-box, sällskapsspel, TV, DVD. Vi erbjuder trådlöst nätverk i hela soldathemmet! Du surfar fritt med din egen dator eller mobil enhet. Vi har också två surfdatorer tillgängliga som man kan använda utan kostnad, samt skrivare.

Karlsborg är en liten kommun med ca 7000 invånare och vi på Soldathemmet satsar på samarbete med många, även med kringliggande kommuner. Vi har mycket gott samarbete med förbanden, lokalbefolkningen samt med turistnäringen på orten och för att nämna fler samarbetspartners;

K 3-s Veteran-och anhörigsamordnare, Garnisonspastor, Barnhälsovårdsöverläkare, Psykolog, Svenska kyrkan, frikyrkorna, föreningslivet på orten, Svensk Handel och Företagarföreningen i Karlsborg, flertal studieförbund, Familjecentralen, lärarkår/skolorna i kommunal regi och Forsviks friskola.

Kontaktuppgifter

Karlsborgs soldathem
Fortifikationsgatan 8
546 30  KARLSBORG

Mail: karlsborg@soldathem.org

Telefon:
Soldathemskonditoriet; 0505-45 13 27
Föreståndare Elisabeth Kindbom,
tel. 0505-45 13 29, 0705-76 55 33

_mg_2225

Elisabeth Kindbom, föreståndare

Öppettider:

Mån-torsdag 08.30-18.00

Fre 08.30-15.00

Lördag-söndag stängt