Smaker från norr om Dalälven när Falu Soldathem överraskar i fält

En fyra rätters lunch ute i fjällmarken blev resultatet när soldathemsföreståndaren i Falun fick fria händer att överraska de värnpliktiga under en fjällmarsch till Grövelsjön tidigare i höst.

Endast det bästa är gott nog åt ett gäng slutkörda och hungriga värnpliktiga. Kanske var det så soldathemsförestånaren Fredrik Kings resonerade när han kom på den lätt galna idén att bjuda 15 värnpliktiga på en storslagen fyra rätters lunch lagad på lokala råvaror ute i vildmarken.

– Jag slängde ur mig frågan vad soldathemmet skulle kunna tillföra under plutonsbefäls-elevernas fjällmarsch i Grövelsjön till GU-Bat C och fick motfrågan ”vad kan ni göra?”. Innan jag hann fundera närmare på saken slank det ur mig att vi skulle kunna bjuda på varm god mat när marschen är över. Och det var därifrån det spårade på riktigt.

– Jag tyckte att antalet personer ändå var hanterbart och då de flesta inte var från trakten ville jag passa på att bjuda på en meny med lokala råvaror. Runt Orsa och Grövelsjön finns Sveriges sydligaste samer med rennäring och de har en lokal butik i Falun, så att hitta renkött var ingen match. Även rökt fisk kände jag var ett givet inslag i menyn.

Resultatet blev en meny som fick namnet ”Smaker från norr om Dalälven”.

förrätt
varmrätt
efterrätt
Förrätt 1: Grillat tunnbröd med torkat renkött och pepparrotsgrädde toppat med gräslök.

Förrätt 2: Skedvi-knäcke med en färskostkräm med rökt fjällröding och västerbottenost toppat med forellrom.

Huvudrätt: Helstekt reninnanlår med råstekt mandelpotatis och purjolök, stekta morötter, kantarellsås och rårörda lingon och rönnbär.
Efterrätt: Blåbärspaj med arraksgrädde.
All mat tillagades och förbereddes dagen innan i hemmet och lastades i noga uppmärkta lådor. På vägen upp till Grövelsjön slogs Fredrik av tanken att det ju saknades en välkomstdrink, och fick lov att stanna till på Systembolaget i Idre för att inhandla alkoholfritt bubbel så att måltiden skulle bli komplett.

Väl på plats skulle tältet sättas upp, grillarna dras igång, bord och stolar skulle fram och dukningen färdigställas. 20 minuter innan de hungriga ungdomarna anlände var allt på plats och soldathemsföreståndaren kunde pusta ut och nöjt invänta gästerna.

Dukat bord i soldathemstält
Svenska Soldathemsförbundet vill betona att det sannerligen inte hör till vanligheterna att det bjuds på tillställningar av detta slag när de värnpliktiga besöks i fält – vanligtvis brukar det handla om godis, bullar, kaffe och läsk. Eller möjligtvis varmkorv med bröd. Men vem kan stoppa en soldathemsföreståndare som får feeling och vill göra allt han bara kan (och lite till) för att få se ungdomarnas förvåning och lycka när de upptäcker att det dukats för en festmåltid efter en krävande övning.

– Jag rundade tältet vid 14-tiden för att spana efter dem, och då kom de precis knatande mellan de vindpinade fjällbjörkarna och fick syn på mig och tältets baksida. ”VA! ÄR DU HÄR? Har du mat?” När de väl rundat tältet och fick se min uppdukning så stod de som ett gäng fågelholkar iförda M90 och bara gapade. Vi skålade i bubblet och sedan var det bara att hugga in! Det blev många roliga berättelser från fjällmarschen och härliga samtal. Detta var mitt första riktiga möte med alla PB-eleverna och jag misstänker att jag gjorde ett okej första intryck. 😊

Dela:

soldater som äter i soldathemstält

Tillbaka till aktuellt