Idag avslutas Aurora 23 – den största nationella övningen i sitt slag på mer än 30 år – efter att ha pågått i närmare en månad. Det har övats i luften, på marken och till sjöss, och omkring 26 000 personer har deltagit. Utöver att övningar ger färdighet är de också ett sätt att pröva och signalera militär förmåga.

Aktiviteter har synts runt om i hela landet. Helikoptrar och stridsflyg har hörts när de dundrat fram på låg höjd, stora militära transporter har synts på vägarna, aktiviteten har varit stor på skjut- och övningsfält och militär personal har generellt synts betydligt mer än vanligt. I södra Sverige och Gotland har övningen varit extra märkbar.

Den stora militära aktiviteten har också inneburit bråda dagar för föreståndare och personal på Svenska Soldathemsförbundets soldathem runt om i landet, som jobbat på med att besöka soldater ute i fält. Under stundtals påfrestande övningar ute i terrängen har det varit välkomna pauser när soldathemsbilen dykt upp med energipåfyllning i form av kaffe, läsk, godis och snacks.

Leende kvinna i militäruniform håller i kexch
Rekryter får påhälsning och energipåfyllning av Revingehed Soldathem under övning i samband med Aurora 23.

Ny varumärkeskampanj

Under den pågående övningen lanserade Försvarsmakten också den nya varumärkeskampanjen med budskapet ”Det vi gör i dag, gör vi för i morgon”. Kampanjen riktar sig till den breda allmänheten och kommer bland annat att synas i TV, press och en rad sociala medier.

– Syftet är att berätta för svenska folket att när säkerhetsläget förändras, förändras Försvarsmakten med det. Tillväxten, nya militära förmågor och förberedelsen inför en eventuell NATO-anslutning är några saker som lyfts fram, säger Johan Landeström som är Försvarsmaktens marknadschef.

Läs mer om kampanjen på Försvarsmaktens hemsida

 

Från Aurora till Northern Forest

Den 20 maj tar nästa övning vid – Northern Forest 23. Här är det den finska armén som bjudit in Sverige och fyra andra nationer att delta i slutövningen som genomförs på och runt omkring Rovajärvi övnings- och skjutfält. Ca 750 svenska soldater och officerare kommer att vara på plats.