Under oktober och november månad har en rad soldathem i landet samarbetat med funktionsdryckstillverkaren Latitude 65 för att samla in pengar till det idéella projektet Power Up Ukraine, som samlar in och fraktar elgeneratorer till krigsdrabbade områden i Ukraina. Fem kronor för varje såld burk eller flaska under perioden har donerats till projektet.

Idéen till samarbetet föddes under senhösten, när föreståndarna för två av landets nordligaste soldathem utbytte tankar kring den stora åtgången på energidryck.

”Jag har alltid varit anti BCAA”, berättar Joakim Sundqvist, föreståndare på Luleå Soldathem. ”Just det här att man tror att det ska göra skillnad för träningen, att man snabbt ska bygga muskler och bli stor och stark. Många märken blir hajpade då influencers och träningsprofiler gör reklam för dem. Och dessutom så har det en bismak, som Latidude inte har.”

Det som skiljer Latitude 65 från andra leverantörer av energidryck är dels att den tillverkas i Sverige, i Jörn i Västerbotten närmare bestämt, dels att produkterna inte innehåller BCAA, vilket den stora majoriteten av energidrycker gör. Utöver energidrycken tillverkar man vitamindrycker, och smakerna – med namn som Frost, Norrsken och Fjällen – är till stor del influerade av den norrländska naturen.

Sedan kom idéen med att skänka en del av inkomsten från försäljningen av Latitude till välgörande ändamål i form av hjälpprojektet Power Up Ukraine. Kontakterna på Latitude var direkt positiva till idén, och gick med på att sänka inköpspriset under perioden. Fler och fler soldathem anslöt sig till samarbetet.

”Självklart ville vi haka på detta”, säger Frederic Olsson, soldathemsföreståndare i Luleå. ”Förutom att vi får dra vårt strå till stacken för en bra sak har det boostat försäljningen ytterligare. Besökare på soldathemmet vill också vara med och bidra”.

Initiativet till Power Up Ukraine kommer från Vasakyrkan i Kalmar, där det fanns många som var engagerade i olika insamlingar och hjälpsändningar. Man började fundera på hur man skulle kunna bistå Ukraina på bästa möjliga sätt, och landade i att försöka bidra med elkraft, då landet förlorat stora delar av sin infrastruktur för produktion och distribution av el. Med hjälp av insamlade medel köper man in och fraktar reservkraftslösningar till svårt drabbade områden.

”Vi har precis varit nere med en hjälpsändning med elverk”, berättar Lennart Jakobsson på Power Up Ukraine. ”Sedan fyller vi även upp bilarna med förnödenheter så att vi kör med full last. Vi samarbetar med Filippus, en svensk hjälporganisation med mångårigt engagemang i Ukraina, som har en bas norr om Lviv, Swedish Help Center, så vi är med och bidrar med saker där”.

”Nu i helgen kommer vi att vara på julmarknaden i Kalmar för att visa upp vad vi gör, och nästa vecka åker vi ner till Ukraina igen med containerelverk samt en last med mindre elverk, och så diverse förnödenheter.”

Lennart Jacobsson berättar också att man i Ukraina befarar en anfallsvåg mot infrastruktur, och att man därför behöver ha reservkrafslösningar utplacerade i beredskap.

Mer information om projektet finns på Power Up Ukraines hemsida och vill du själv vara med och bidra gör du det enkelt genom att swisha en gåva.