Hon fyllde 90 i början på året, men det verkar inte vara anledning i sig att dra ned på diverse åtaganden. Hos Anne-Charlotte Leijon brinner fortfarande engagemanget, bland annat för Svenska Kyrkan och Soldathemmet vid Livgardet. Vi träffade henne för en inspirerande pratstund.

”När vi träffas så känner man att man inte är ensam. Man ser att det är fler i samma sits, med samma roligheter och problem, det är så skönt. Även om vi inte ses så ofta så känner man direkt en stark samhörighet. Vi är nog delvis lite samma personlighetstyper – vi gillar att hjälpa och att få folk att må bra. Det är en gemensam drivkraft som skapar sammanhållning."

Under oktober och november månad har en rad soldathem i landet samarbetat med funktionsdryckstillverkaren Latitude 65 för att samla in pengar till det idéella projektet Power Up Ukraine, som samlar in och fraktar elgeneratorer till krigsdrabbade områden i Ukraina. Fem kronor för varje såld burk eller flaska under perioden har donerats till projektet.

Hanna Gunnarsson är riksdagsledamot (V) sedan 2018 och har suttit i Försvarsutskottet lika länge. Sedan sommaren sitter hon även med i Svenska Soldathemsförbundets styrelse som representant från Sveriges riksdag. Vi fick en pratstund med henne för att få höra om arbetet i Försvarsutskottet samt tankarna om soldathemsarbetet.

I tisdags förra veckan, den 24 oktober, var det dags att fira FN-dagen och uppmärksamma det globala samarbetet. På soldathem runt om i Sverige samlades värnpliktiga, soldater, veteraner och allmänhet för att fika, samtala och uppmärksamma denna viktiga dag.

Förra vintern genomförde Luleå Soldathem för första gången en snöskoterutbildning för de värnpliktiga. Utbildningen var förlagd till en ledig helg, vilket innebar att de som ville delta fick lov att ”offra” en permis. Detta verkade dock inte avskräcka de skotertaggade.

Endast det bästa är gott nog åt ett gäng slutkörda och hungriga värnpliktiga. Kanske var det så soldathemsförestånaren Fredrik Kings resonerade när han kom på den smått galna idén att bjuda 15 värnpliktiga på en storslagen fyra rätters lunch lagad på lokala råvaror ute i vildmarken.

Trafikstockning framför kassan, kylmontrar som gjort sitt och behov av en ny köksbänk blev upprinnelsen till ommöblering och renovering av serveringsdelen på Skövde Soldathem. Resultatet blev ett smidigare flöde och därmed möjlighet att ta emot ett större antal matgäster på en och samma gång.

Soldathemsverksamhet när den är som bäst – gemensamma kraftsamlingar av kreativa föreståndare som resulterar i insatser genomsyrade av genuin värme och gemenskap. Uppskattningen hos de värnpliktiga går inte heller ta miste på när de uttrycker glädjen över en stunds skönt häng med något energihöjande att stoppa i sig, några uppmuntrande ord och kanske en kram eller lite hundgos.

Under ett besök på Enköpings Soldathem i början av juni blev det tillfälle att sitta ner med en kaffe och prata om vardagen på soldathemmet, föreståndarens roll och varför soldathemsverksamhet är så viktigt.