Soldathemsverksamhet när den är som bäst – gemensamma kraftsamlingar av kreativa föreståndare som resulterar i insatser genomsyrade av genuin värme och gemenskap. Uppskattningen hos de värnpliktiga går inte heller ta miste på när de uttrycker glädjen över en stunds skönt häng med något energihöjande att stoppa i sig, några uppmuntrande ord och kanske en kram eller lite hundgos.

”Fett, socker, kärlek” har börjat bli ett vedertaget uttryck bland värnpliktiga när de talar om soldathemmet. Nu tänker man kanske att effekterna av fett och socker inte är odelat positiva, åtminstone inte om det handlar om obegränsade mängder, men i rätt stunder är det nog exakt vad som behövs. Och kärlek är det svårt att hitta någon baksida på, ens i generösa portioner.

Fett, socker och kärleks förtjänster framför (eller i vissa fall komplement till) blod, svett och tårar demonstreras om och om igen av de engagerade föreståndare som driver soldathem runt om i landet. I samband med den stora militärövningen Aurora 23 i våras gjorde föreståndarna i Falun, Sollefteå och Kungsängen gemensam sak och mötte upp trötta soldater ute i fält i trakterna kring Linköping för att stötta och peppa.

Föreståndarna Fredrik Kings från Falun, Emelie Kårén från Sollefteå och Marianne Kjellberg från Livgardet bjöd på guldkant under en spännande men också utmanande dag för soldaterna.

Inte mindre än 550 portioner läsk, godis och chips delades ut under dagen, och säkert lika många kramar och klappar på axeln.

Men insatser av det här slaget är inte något som bara händer, utan kräver planering och samordning från föreståndarnas sida. I detta fall handlade om att i första hand få till tillstånd från övningsledningen och sedan få en avancerad logistik att gå i lås, där tågtider matchas med körsträckor och rätt personer sammanstrålar på rätt plats vid rätt tidpunkt utrustade med rätt prylar. Det vill säga socker, fett och kärlek.

Skylten tydliggör vad som finns att hämta i soldathemmens tält (hundgoset blev dock en bonus).